Hukuki danışmanlık adı altında verilen hizmet aslında daha iyi bilinen adı ile hukuk müşavirinin verdiği hizmettir. Bu hizmette, belli bir ücret karşılığında hukuksal sorun konusunda avukatın düşünceleri alınır.
Hukuki danışmanlık ile kişi ya da kurumlara önleyici hukuk desteği verilir.
Avukat burada hukuki danışman olarak önce mevcut durumun analizini yapar. Olasılıkları gözden geçirir. Bu olasılıklar izinde ortaya çıkabilecek farklı senaryoları değerlendirir ve danışanına bu yönde bilgi verir. Bu açıdan hukuki danışmanlık öncelikle mağduriyeti önleyici bir hizmettir. Danışan kişi, sorunu ile ilgili en doğru bilgiyi alırken çözüm yolu hakkında da bilgilenir.
Bireysel hukuki danışmanlık adı üzerinde bireylerin aldığı bir hizmettir. İş hukuku, boşanma hukuku ya da borçlar hukuku gibi konularda destek almak isteyen bireyler hukuki danışmana başvururlar.
Şirketlere hukuki danışmanlıkta ise, Limited Şirketlere Hukuki Danışmanlık ve Anonim Şirketlere Hukuki Danışmanlık söz konusudur.
Genel olarak şirketler için, şirketlerin kuruluş aşamasından, sözleşme süreçlerine kadar her türlü adımın hukuki bir denetimden geçmesi önemli bir konudur. Danışmanın bu noktada şirketin ana sözleşmesinin düzenlenmesi, iş ilişkisi kurulan diğer kişi ve kurumlarla yapılan sözleşmelerin denetlenerek şirket çıkarlarını korunması gibi avantajları vardır. İş sözleşmelerinin düzenlenmesi, fesih süreçlerinin hukuka uygun şekilde yapılması da hukuki danışmanın görevleri arasında yer alır.
Hem şahısların hem de şirketlerin bu süreçleri doğru yönetmesi ve ileride bir hukuki uyuşmazlıklarla karşı karşıya kalmamaları için en baştan hukuki destek alması önemli bir konudur.
Limited Şirketlere Hukuki Danışmanlık
En az 2 en fazla 50 kişi ile kurulabilen limited şirketlerde hukuki danışmanlık müessesesi kuruluş aşamasında önem arz eder.
Kuruluş sermayesi, ortaklar arası ilişkiler, ortakların sorumluluğu gibi konular danışmanın şirketin kuruluş aşamasında ilgilenmesi gereken detaylardır.
Anonim Şirketlere Hukuku Danışmanlık
Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız malvarlığıyla sorumlu bulunan şirkettir.
1136 sayılı Avukatlık Kanun’unun 35/3 maddesi uyarınca sermayesi 250.000 TL ve üzeri olan Anonim Şirketlerin avukat bulundurmaları zorunludur. Bu zorunluluk çerçevesinde ya şirket içinde çalışan bordrolu bir avukat olmalıdır ya da sözleşmeli olarak bir avukattan devamlı hizmet alınmalıdır.
Söz konusu bu avukat hem kuruluş aşamasında hem de şirketin faaliyette olduğu sürede çıkacak sorunlarda şirkete hukuk bilgisini sunar. Sorunların daha da büyümeden ve dava aşamasına gelmeden ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Günümüz şartlarında avukatın verdiği ya da vereceği hukuki danışmanlık hizmetinin mutlaka yüz yüze olması da gerekmiyor. Teknolojinin sunduğu faydalardan yararlanan hukuki danışman ve danışanı online platformda buluşarak sorunları konuşup çözüm yollarını bulabilirler.Bu sayede aynı şehirde olmak gerekmediği gibi aynı ülke hatta kıtada bile olmak gerekmeyebilir. Zoom, Skype vb. platformlarda buluşan danışan ve danışman sorunun ayrıntılı bir analizini yapabilir. Ancak burada konu ile ilgili evrakların önceden danışmanın elinde olması önemlidir ki bu sayede konu hakkında bilgi edinebilsin.
Özlem Yetkin avukatlık bürosu size online hukuki danışmanlık hizmeti de sunarak zamanı daha rasyonel kullanmanızı sağlar.
İcra ve İflas Hukuku, alacaklı ve borçlu arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde yararlanılan hukuk dalıdır. Borçlunun borcunu ödememesi ( ifa etmemesi) durumunda alacaklının talebiyle borcun tahsil edilmesi sürecini kapsar. Bu tahsil süreci kanunda belirlenen sınırlar içerisinde yapılabilir.
Bu noktada hukuki danışman hem borçluya hem de alacaklıya danışmanlık hizmeti verip sürecin daha kolay yürümesini sağlar.
Ceza hukuku, kanunlar tarafından suç olarak tanımlanmış insan davranışının yapısını inceleyen ve buna özgü yaptırımlar öngören hukuk dalıdır. Herhangi bir şekilde suç olarak tanımlanan davranışlardan birini hayata geçirmek isteyen kişiler danışmanlık hizmeti aldıkları takdirde bu eylemlerinden vazgeçebilir ve ceza da almaz.
Bu noktada hukuki danışman hem borçluya hem de alacaklıya danışmanlık hizmeti verip sürecin daha kolay yürümesini sağlar.
Gümrük, İthalat ve İhracat Hukuku ticari malların ülkeye girerken veya çıkarken gümrükte yaşanması muhtemel sorunların çözümünü sağlayan hukuk dalıdır. Burada hem iç hukuk hem de söz konusu malların geldiği ülkenin kanunları geçerli olabildiği için biraz daha çetrefilli davalar söz konusu olmaktadır. Hukuki danışman da yaşanan sorunu dava aşamasına gelmeden ortadan kaldırmayı hedefler.
Bu noktada hukuki danışman hem borçluya hem de alacaklıya danışmanlık hizmeti verip sürecin daha kolay yürümesini sağlar.
Bu hukuk dalı, ticari hayatta meydana gelen uyuşmazlıklar ve anlaşmazlıkları çözmeyi sağlayan, mağduriyetleri önleyen bir hukuk dalıdır. Daha çok tacirlerin haklarını korur ancak alıcıların sorunlarının çözümünde de önemlidir.
Yaşanması muhtemel sorunlar hukuki danışmanlık hizmeti ile yaşanmadan ortadan kaldırılabilir.
Ticaret hukuku kapsamındaki bu hukuk dalında, sigortacının zarar doğuran bir tehlike veya rizikonun meydana gelmesi halinde, bunun ekonomik sonuçlarına katlanmayı üstlendiği sözleşmeleri ve sigorta sözleşmelerinden doğan hak ve yükümlülükleri yer alır.
Yaşanması muhtemel sorunlar hukuki danışmanlık hizmeti ile yaşanmadan ortadan kaldırılabilir.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, işçi ve işverenin karşılıklı sahip olduğu hakların yasal olarak nasıl kullanılabileceğini ifade eden hukuk dalıdır. Çalışanın işe alınmasından, işten çıkarılmasına, izinlerinden emeklilik sürecine tüm işlemler hukuk dalının kapsamına girer. Hukuki danışmanlık hizmetinin en önemli olduğu alanlardan biridir.
Yaşanması muhtemel sorunlar hukuki danışmanlık hizmeti ile yaşanmadan ortadan kaldırılabilir.
Gayrimenkul kira ve inşaat hukuku ev, apartman, arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerindeki hakları belirlemenin yanı sıra aynı alandaki uzlaşmazlıkların çözümünü bulan hukuk dalıdır. Alıcı, satıcı, kiracı, müteahhit ya da mirasçılar gibi tarafları olan bu alanda hukuki danışmanlık sorunların doğmadan ortadan kalkmasını sağlar.
Yaşanması muhtemel sorunlar hukuki danışmanlık hizmeti ile yaşanmadan ortadan kaldırılabilir.
İdare ve vergi hukuku, vergilerin niteliklerini, toplanmasını ve toplanma yöntemlerini, vergi verenlerle devletin ilişkilerini, devletin vatandaşlarına, vatandaşların devlete karşı hak ve görevlerini konu alan hukuk dalıdır. Bu alanda özellikle bireylerin hukuki danışmanlık alması devletle karşı karşıya gelmemelerini sağlar.
Yaşanması muhtemel sorunlar hukuki danışmanlık hizmeti ile yaşanmadan ortadan kaldırılabilir.
Tahkim, taraflar arasında oluşan uyuşmazlıkların dava yolu yerine kendilerince belirledikleri hakemler nezdinde çözümlenmesidir. Dava yoluna göre daha hızlı çözümler sunması açısından tercih edilmektedir. Daha çok idare hukukunda kullanılan bir yöntemdir. Hukuki danışman bu hukuk alanında yol gösterici rolü üstlenir.
Yaşanması muhtemel sorunlar hukuki danışmanlık hizmeti ile yaşanmadan ortadan kaldırılabilir.
Borçlar hukukunun temelini oluşturan bu hukuk dalı taraflar arasındaki borç ve sözleşmelerden doğan anlaşmazlıklara yönelik kurallar bütünüdür
Sözleşmeler hukuku Tüketici Hukuku, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Aile Hukuku, Miras Hukuku gibi alanları direkt etkileyen bir hukuk dalıdır
Bu kadar geniş bir kapsamı olan sözleşmeler hukukunda hukuki danışmanlık hizmeti almak taraflar için doğru bir hamle olacaktır.
Medeni kanunla düzenlenen Miras Hukuku, kişinin ölümünden sonra ya da gaipliği halinde mirasın hangi şartlar altında mirasçılara aktarılacağını belirleyen hukuk dalıdır. Mirasa konu olan malların ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ve hangi sırayla ödeneceğini inceler.
Bu noktada mirasçıların hukuki danışmandan görüş alması haklarının korunmasın açısından önemlidir.
Sözleşmeler hukuku Tüketici Hukuku, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Aile Hukuku, Miras Hukuku gibi alanları direkt etkileyen bir hukuk dalıdır
Bu kadar geniş bir kapsamı olan sözleşmeler hukukunda hukuki danışmanlık hizmeti almak taraflar için doğru bir hamle olacaktır.
Boşanma davalarında, nafaka, maddi ve manevi tazminat, ev eşyalarının paylaşımı, çocukların velayeti gibi çok farklı konular yer almaktadır. Bu konular dava öncesi bir avukattan danışmanlık hizmeti alınarak netleştirilebilir ve böylece dava süreci daha hızlı işler.
Genellikle telif hakları ve sinai haklara odaklanan fikri mülkiyet hukuku, ekonomik değere sahip fikri emek ürünlerini koruyan hukuk dalıdır. Son yıllarda en çok sorunun yaşandığı alanlardan biri olan marka ve tahkim, fikri mülkiyet hukukunda hukuki danışmanlık hizmeti almak sorunların çözümünde oldukça önemlidir.
Hukuki danışmanlık temelde bir süreç yönetimidir. Avukat sorunun ortay çıkması ihtimali üzerine kendisine başvuran danışan/müvekkilinin sorunun gerçekçi bir profilini çizer.
Boşanma davasından örnek verirsek, boşanmayı isteyen taraf hukuki danışmana gelir. Yaşananları anlatarak nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini sorar. Nafaka, velayet ortak malların paylaşımı gibi konularda bilgi alır ve aldığı bilgiler doğrultusunda hareket eder. Böylece süreç başlamış olur.
Daha sonra sıra dava açmaya gelir. Danışan bu kez müvekkili, danışman da avukat olmuştur.
Sürecin iyi yönetilmesi anlaşmalı boşanmayı getirebilir ve bu zor süreç kavgasız gürültüsüz sona erer.
Hukuki danışmanlık için taraflar arasında bir sözleşme düzenlenir. Bu sözleşmede ücret belirlemesi yapıldığı gibi işin tam tanımı da yapılmaktadır. Sözleşme ile hukuki danışmanın görevinin çerçevesi çizilmiştir. Sözleşmeler hem danışmanın hem de danışanın haklarını korumaktadır.
Avukat hukuki sözlü ve yazılı danışmanlık yaparken dava ve örneğin icra takiplerinin başlatılması ya da yürütülmesi veya müvekkil aleyhine başlatılan dava ve icra takiplerinin vekil sıfatı ile takip edilmesi işini üstlenir. Bu iş sözleşmede açıkça belirtilmektedir.
Müvekkilin ve avukatın ad – soyad, TC kimlik no ve adreslerini de içeren sözleşme tarafların imzalaması ile birlikte yürürlüğe girer.
Geçerlilik tarihi de belirlene sözleşmelerin örnekleri internette de mevcuttur.
Hukuki danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında kalan herhangi bir sorununuzun gerek dava aşamasına gelmeden gerekse de dava ile çözümünde bize sonuna kadar güvenebilir ve ihtiyacınız olduğu anda bize ulaşabilirsiniz.
Her türlü hukuki sorunun gerçekçi bir şekilde ortaya konulması, çözüm yollarının sunulması, gerektiğinde davanın görülmesi, sürecin yönetimi, uyuşmazlıkların ortadan kaldırılması gibi konularda hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmetimizle yanınızdayız. Konusunda deneyimli ve uzman avukatlarımıza başvurabilirsiniz.
Avukatlık Kanunu 164. Maddesine göre her türlü hukuki danışma, hukuki iş ve işlem, takip yapmak ücrete tabidir.
Ücretler her yılın başında Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmektedir.
Kasım 2020’den geçerli olan 2021 tarifesine göre danışmanlık ücretleri şöyledir:
Şirketler söz konusu olduğunda ilse hukuki danışmanlık ücreti son derece değişkendir. Burada taraflar arasında imzalana özleşme önemlidir. Sözleşmede danışmanın alacağı ücret de belirtilmektedir. Taraflar ister danışma adedine göre isterse de aylık ödeme şeklinde ücret belirleyebilir.
Burada şirketin büyüklüğü, karşılaşacağı hukuki sorunların çerçevesi, hukuki işlem yoğunluğun göre bir ücret belirlenir. Uygulamada genellikle aylık, sürekli ve sabit bir ücret şeklindedir. Bu ücret verilen hizmetin niteliği ve şirketin büyüklüğüne göre 1000 TL de olabilir, 50 bin TL de, 100 bin TL de…